Riasztás


Póda Erzsébet  2022.1.10. 23:36

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

Maszkok mögé bújva gyanakszunk, kételkedünk, ellenségeskedünk. Évtizedig azt verték belénk, hogy az egyén a világ közepe, most ezt a tömeget alkotó emberek így is gondolják – az egymástól való elidegenítés folyamata már valahol a közepetáján tarthat.(Jó esetben, mert lehet, hogy ettől sokkal rosszabbul állunk.)

Közben a médiának hatalmas szerep jutott, holott az újságírás, mint hivatás darabjaira hullott. Vezető szerepben tetszeleg a mainstream, azaz fősodratú, vagyis megfizetett média, amely szerteágazó és profi eszköztárával bármit – és annak az ellenkezőjét is – képes elhitetni a közönségével. Propagandatorpedóként bombázza az emberi tudatot. Aztán van a független média, sokkal szerényebb eszközökkel, ennélfogva hangja alig hallatszik. Az éter többi részét pedig betölti a blogolók és vlogolók tömege. Hiszen a mai tömegkommunikációs csatornákon bárki helyet kaphat: a franciaországi háztartásbelitől az ausztrál orvoson keresztül a norvég kötöttáru-boltoson át az osztrák fizikusig…


Egyvalamit biztosan kijelenthetünk: hatalmas információs káosz vesz körül bennünket. Ráadásul az eddig szilárnak hitt dolgok mind kimozdultak a helyükről. A jó értelemben vett emberi hierarchia is szertefoszlott: iskolából alig kikerült fiatalok osztják az eszet a jóval idősebb és sokkal tapasztaltabb kollégáiknak a tisztelet legkisebb morzsája nélkül. Az alsóbb posztokon lévő beosztott utasítja a kisfőnököt, a tanuló mondja meg, mit tehet a tanár. Közben azt harsogják mindenhonnan, hogy jogai vannak a kutyának, a macskának, a fűnek, a fának… Valójában pedig fokozatosan semmihez sincs jogunk! Lassan az élelem- és orvosságfogyasztáson kívül mindent elszednek tőlünk.

Nem is olyan régen elvették az emberektől a földjeiket, amely sok-sok generáción át eltartotta ugyanazt a családvonalat. Könnyel, vérrel, örömmel, gyásszal, sorsokkal átitatott termőföldek voltak azok. Egy tollvonással elvették a tulajdonosoktól. Aki nem adta a közösbe, azt ellehetetlenítették, sőt, megkínozták. Ez utóbbi sors főleg azokra várt, akik ellenállásukkal példát mutattak, és támogatótáboruk lett. A hatalom lesöpri a történelem asztaláról, amit le akar söpörni. Mi célból tette a földek eltulajdonítását? A „közösség érdeke és a jobb élet” propagandájával vitte véghez. „Miattunk. Hogy nekünk jobb legyen.” Ma azokon a földeken idegenek ga(rá)zdálkodnak...

Most a hitünk került sorra. Szakrális világunk. „A faluban hangszórón hirdet a pap, ugyanis nincs közös adventi gyertyagyújtás sem mise, semmise. Így közvetítik a „műsort”, a szentleckét. Ha ezt öreganyám látná…! Mi lett az emberi közösségből?!” Üzente minap keseregve az egyik ismerősöm. Valóban: látjuk egyáltalán, hogy mit tesznek velünk, és mi mit teszünk magunkkal?

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.   


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.