Üresség


Póda Erzsébet  2021.12.6. 23:09

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

A nagy gondolkodók, akik aggódtak az emberiségért, rengeteg értékes művet hagytak maguk után, amiknek, ha csak a töredékét használnánk útmutatóként, lényegesen szebb, jobb és boldogabb életet élhetnénk. De nem tesszük. Nem figyelünk az intő szóra, a jóakaratot nem becsüljük, rossz példaképeket választunk. Mai életünk pedig olyannyira káoszos, hogy tényleg nem látunk tovább az orrunk hegyénél. Nem is tehetjük, a világ jelenlegi örvénylése ezt ellehetetleníti.


Pedig rácsodálkozhatnánk az évezredekkel ezelőtt íródott filozófiára, tanításokra – sőt, ha úgy tetszik, életvezetési tanácsokra –, már, ha vennénk a fáradságot, és utánanéznénk ezeknek az egyébként ma már könnyen elérhető írásoknak. Ehelyett értéktelen műsorokat nézünk a tévében, vagy minősíthetetlen adásokat hallgatunk a rádióban. Ezzel vesztegetjük a drága időnket. Amikor a múlt században a tömegtájékoztatási eszközök nagyobb teret nyertek, sokan örvendeztek. Joggal. Az akkori programok egy része tájékoztató és tanító jelleggel bírt, egy ideig értékes ismeretterjesztő tartalmak is megjelenhettek. Ugyanez már nem mondható el a mai médiáról.

A reggeli „ébresztő” rádióműsorok azonos recept szerint működnek: két idétlenkedő, semmiről locsogó férfi és egy „szőkét” játszó nő (az arányok felcserélhetők) fecseg az óvodás szinten kezelt hallgatóknak. Akik betelefonálhatnak – olyankor egy pillanatra maguk is sztárnak képzelhetik magukat –, üzenhetnek, bugyuta kérdésre válaszolhatnak, vagy jelszavakat kell felmondaniuk, amiért értéktelen jutalmat kapnak. A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját. Mindenki elmondhatta, vagy üzenetben megírhatta a véleményét. Az egyiket fel is olvasták, miszerint a hallgató inkább a saját immunrendszerében bízik, mint az oltásban. A busásan megfizetett „sztárműsorvezető” erre flegmán odavetette: akkor én életben maradok, te pedig meghalsz. Ez a mondat teljes mértékben tükrözi, mennyire tartja a rádióadó a hallgatóit. (Lehet még ennél lejjebb süllyedni? Sajnos lehet…) A válaszát beküldő persze nem reagálhatott az üzenetre. Talán, amikor meghallotta, azt gondolhatta, hogy nem, kedves műsorvezető, te sem maradsz életben, mert előbb-utóbb mind meghalunk, az életet még senki sem élte túl.Hogy valóban így van-e, azon gondolkodjon el mindenki saját maga! Talán még tehetünk azért, hogy megmentsük magunkat, s igazi emberek maradjunk. Nem kell hozzá más, mint megszólítani a másikat, odafigyelni rá – ebben a valós világban. Amíg még lehet.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.   


Különös jövő

Nagy Csivre Katalin

A világ számomra kezd teljesen felismerhetetlenné válni, illetve lehet, hogy eddig vak voltam. Vadonatúj mintákra épülő új korszak kezdődik.

2021.11.2.   


Esküszegés

Nagy Csivre Katalin

Krisztus előtt kb. 400-ban hangzott el Hippokratész kijelentése: „A beteg java a legfőbb törvény! (Salus aegroti, suprema lex esto!)

2021.10.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.