A menyasszonyrablás eredete


PR-cikk  2023.6.22. 14:34

Tényleg magyar szokás? A mai modern esküvők elsősorban a szórakozásról szólnak, de mihez is kezdenénk a hagyományok nélkül...,

...amelyek még vidámabbá teszik, az unalmasabb pillanatokat is? A menyasszonyrablás évtizedek óta az egyik legizgalmasabb része az esküvőnek, amikor a rablók látványos és vicces váltságdíjat kérhetnek. De milyen múltra is tekint vissza ennek a szokásnak az eredete?A menyasszonyrablás a magyarok színes kultúrájához tartozik?

Nincs még egy olyan esküvő, mint a hagyományos magyar esküvő. Egy olyan népnek a szokásairól beszélünk, akik még ennyi évtized után is ragaszkodnak bizonyos hagyományokhoz. Nyilván vannak változások, például már nem minden menyasszony ölt magára hatalmas hercegnős ruhát, viszont a sellő menyasszonyi ruha és egyszerűbb társai egyre népszerűbbek. De a tradicionális ételek sokasága az asztalon, finom bor, erős pálinka, jókedvű és hajnalig mulató párok is elmaradhatatlanok, akárcsak a menyasszonyrablás.

Egy kis múltbéli révedés…

A menyasszonyrablás ma már inkább csak poénnak számít, de régen ennél több volt. Valójában ősi jelentéssel bír, visszavezethető egészen elődeink Kárpát-medencei letelepedéséhez, a hódítások korához. Így jutottak asszonyokhoz, akik bár egy szarvasünőt vettek üldözőbe végül úgy alakult, hogy ily módon találtak párt.

Bár nem egy tapintatos módszer, de a legenda szerint szinte azonnal és visszavonhatatlanul szerelmesek lettek, a már ősanyáknak is nevezhető szépséges lányok/asszonyok. Igaz, hogy ennek a jelentése ma már egyáltalán nem érződik, már csak azért sem, mert ilyenkor a vőlegénytől rabolják el a menyasszonyt, aki kevésbé drasztikus módszerrel tudja visszakapni kedvesét. De azért jó tudni, hogy – ma már több országban elterjedt szokásban - ott rejlik mélyen minden magyar esküvő azon momentuma, amikor az újdonsült férj barátai szimbolikusan elrabolják a menyasszonyt.

Ősrégi magyar hagyomány, amely ma is életben van!

A menyasszony elrablást a múltban nagyon komolyan vették. A vőlegénynek már arra ügyelnie kellett, hogy az emberrablás ne történjen meg a szertartás alatt. Ha mégis igen, akkor a násznép azt a következtetést vonta le, hogy a vőlegény nem érdemli meg a menyasszonyt.

Ma már csak szórakozásból történik mindez. Az emberrabló(k) – sikeres rablás után egy időre elviszik az arát, egy közeli kávézóba vagy bárba, de legtöbbször csak a teremből viszik ki. A szépséges ara visszaszerzése a rablók által kitalált feladat lesz, amely lehet az anyós hosszas dicsérete, tánc, esetleg egy rögtönzött szerelmi vallomás. Bármi legyen is az, a cél, hogy mindenki jól érezze magát és feloldódjon a hangulat!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2024.1.5.    8


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2023.12.19.  2    36


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2023.12.16.   


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2023.12.12.    32


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2023.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2023.11.28.    15


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2023.10.30.    44


A misztikus napforduló

Póda Erzsébet

A nyári napforduló éjszakáján bármi megtörténhet és minden kívánság teljesül...

2023.6.20.   


Farsangi készülődés

Ha február, akkor farsang! Izgalmas, vicces és bohókás, a gyerekek nagyon szeretik, érdemes ezért a teljes hónapot farsangi lázban tölteni!

2023.2.9.   


Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2022.12.23.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2022.12.21.  1    17