A veterán kedvenc étele


Bíró Szabolcs  2012.1.28. 6:37

Avagy római lakoma Historium módra...

Hozzávalók: 5 kg kicsontozott csirkemell, 1 kg keménysajt, 60 tojás, 5-6 vekni barna magoskenyér, 3-4 citrom leve, 2 tasak bazsalikom, 2 kiló szőlő, egy nagy kosár alma, olívaolaj, só

További hozzávalók: Marcellus Mihály, Historium Kiadó, történelem iránti lelkesedés


Főzés előtt nagyjából fél évvel elhatározzuk, hogy kiadunk egy római kori kalandregényt Marcellus Mihály tollából, és olyan könyvbemutatót tartunk neki, amelyet sokáig fognak emlegetni. A gondolatot kivesszük a fagyasztóból, miután felolvadt, szárazra töröljük minőségi nedvszívó konyharuhával, és hagyjuk érlelni (meg persze dolgozni az írót és a kiadó többi munkatársát).

A hozzávalókat a könyv megjelenése után, de még a könyvbemutató előtti második napon beszerezzük. Nem árt, ha már ekkor bevásárolunk műanyag villákból, eldobható tányérokból (a sekély helyett inkább a mélyet ajánljuk) és poharakból. Figyelem, a főzést csakis akkor hagyjuk az utolsó napra, ha kötélből vannak az idegeink, ha a teljes délelőttöt és délutánt rá tudjuk szánni, illetve ha van mellettünk egy önfeláldozó, csodás nő. Mindezek hiányában inkább azt javasoljuk, előző estig főzzünk meg mindent, rakjuk hűtőszekrénybe, a bemutató estéjén még úgyis sokat kell majd pepecselni a tálalással is.

Először is mossuk meg a húst, és vágjuk kisujjnyi csíkokra, esetleg kockákra. Ilyen mennyiséget legegyszerűbben nagy tepsikre helyezve fűszerezhetünk meg: ne féljünk ráborítani két tasak bazsalikomon, szétönteni rajta 3 citrom levét, és persze sózni, de azért óvatosan.

Készüljünk fel rá, hogy ilyen mennyiséget nem fogunk tudni egyszerre megsütni (sőt kétszerre-háromszorra sem végzünk még vele): nyissuk ki tehát az ablakot, kapcsoljuk be a szagelszívót, fogjuk copfba a hajunk, tűrjük fel a ruhánk ujját, öntsünk olívaolajat a serpenyőbe, és kezdjük meg a műveletet. Az első finomra sült, ínycsiklandozó adagot a serpenyőből rögtön műanyag tárolóedénybe helyezhetjük, majd jöhet a második, a harmadik és a többi adag. Közben állandóan emlékeztessük magunkat arra, hogy ez igazából így jó, a bemutató után majd megtérülnek a fáradalmaink, és amúgy is mi találtuk ki, úgyhogy most már késő ezen idegeskedni.

Miközben sütünk, öntsük tele vízzel az otthon található legnagyobb lábast, és helyezzük bele a tojásokat (az sem elképzelhetetlen, hogy egyszerre legfeljebb a fele, azaz 30 tojás fog csak elférni a lábasban). Gyújtsunk alá, és ne felejtsünk el tekintélyes mennyiségű sót szórni a vízbe! Ezt majd akkor emlegetjük hálásan, amikor puszta kézzel – mi mással? – kell megpucolnunk több mint félszáz keményre főtt tojást, hiszen minél sósabb vízben főzzük, annál könnyebben fog lejönni a héja.

Ezek lennének a római lakománk elsődleges teendői, ezután már csak az következik, amit közvetlenül a tálalás előtt kell megtennünk. Fogjuk a sajtot, és először csíkokra, majd kockákra vágjuk. Az almát negyedekre szeljük és kimagozzuk, a kenyeret felvágjuk (feltéve, ha nem szeleteltet vettünk már eleve), a szőlőt meg egyszerűen csak kisebb fürtökre tépjük.

Legokosabb, ha tálaláskor nem a svédasztalos megoldás mellett döntünk, hanem komplett kis menüket állítunk össze. Ez esetben minden tányérba rakunk némi bazsalikomos csirkét, fél vagy egész főtt tojást (attól függ, hány emberrel, hány tállal számolunk), egy fürtöcske szőlőt, egy adag felkockázott sajtot, némi almát és egy szelet barna magoskenyeret. Nem árt, ha néhány vegetáriánus tálat is készítünk, ezekben a hús hiányát több főtt tojással kompenzálhatjuk.

Ha ez megvan, mossunk kezet, igazítsuk meg a frizuránkat, és a rendezvény helyszínén boldog mosollyal köszöntsük a vendégeket, illetve konferáljuk fel a műsort. Végül vonuljunk félre, öntsünk magunknak egy pohár felvizezett római bort, nézzük végig a Legio Brigetio egyik tagjának, a római katonának öltözött hagyományőrző Kiss Gábornak az előadását, majd nagy örömmel mutassuk be a közönségnek Marcellus Mihályt és A veterán című regényt. Egy biztos: a közönség nem lesz csalódott, és mi is úgy érezzük, hogy érdemes volt mindezzel ilyen sokat dolgozni.

Jó étvágyat, jó olvasást, kellemes időtöltést kívánunk!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Csodálatos gyümölcsünk: az alma

Faar Ida

Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. (Receptekkel)

2023.1.20.    13


Farsangoló

Faar Ida

Farsangi ételekben nincs hiány: gondoljunk csak a többféle módon elkészíthető fánkokra, kocsonyákra, hideg és meleg ételekre. (Receptekkel)

2023.1.11.    13


Szilveszteri vendégváró egytálételek

Nagy Erika

Előre is elkészíthetők, és biztos sikert aratunk velük!

2022.12.28.    6


Karácsonyi aprósütemények

Faar Ida

Kicsik, finomak, sokáig eltarthatók...

2022.12.15.    5


Az ünnep favoritja: a mézeskalács

Takács Anita

Körülbelül tízéves lehettem, amikor december tájékán anyukám nagy meglepetésre ért haza.

2022.12.14.    10


A jótékony étcsokoládé

Joó Fruzsina

Már régóta tartják az étcsokoládét az egyik legősibb gyógyszernek.

2022.12.7.    21


Babot vegyenek!

Faar Ida

Készíthető belőle leves, saláta, főzelék, édesség, püré, gulyás, de még pogácsa is.

2022.11.20.    7


Gesztenye: nemcsak nasi

Faar Ida

Sült gesztenye, gesztenyés sütemény, gesztenyepüré. Csupa-csupa finomság! (Receptekkel)

2022.11.18.    13


Novemberi örömök

Póda Erzsébet

November hava kulináris élvezetekben gazdag hónap. Nézzük csak, mit tartogat!

2022.11.5.    21


Alma, a csodálatos

Faar Ida

Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. (Receptekkel)

2022.10.29.    35


Sokunk kedvence: a körte

Faar Ida

Remek kiegészítője a húsoknak, a desszertek közt is kiemelkedő szerepe van, finom, egészséges, és most kezdődik az idénye. (Receptekkel)

2022.9.12.    19


Diétásan, finoman

Diétás édességek hozzáadott cukor nélkül: ma már igazán finoman, ízletesen készíthetők ételeink cukor nélkül is.

2022.8.15.