Felejtés


Póda Erzsébet  2021.12.6. 23:23

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

Nincs mit csodálkozni: olyan tempóban élünk, annyi információ bombáz, hogy örülünk, ha épségben eljutunk egyik pontból a másikra.

Jól tudják ezt a mindenkori hatalmasok, eszerint irányítanak bennünket. (Nem, nem összeesküvés elmélet – a mindig éppen aktuális propagandára gondolok!) Hiszen ki emlékszik a két hétre ígért „maszkos rendkívüli állapotra”, a halottak napi temetőlezárásokra, a megmentő egy oltás után a két oltás, majd a harmadik (sokadik) létfontosságára, a szabad választás lehetőségére…? Az elmúlt időszak (is) bizonyította, hogy a hatalmas tömegeket gyerekjáték irányítani. Elég előszedni a (halál)félelem érzését, minek nevében a leglogikátlanabb előírásokat is gondolkodás nélkül betartják a népek. Sőt! Egy idő után önmagukat korlátozzák. Ennyire egyszerű.


A mai társadalmi jelenségek mindegyikében párhuzam vonható George Orwell két legismertebb műve (1984, Állatfarm) történései között. Mintha azt élnénk. Ez persze nem a 20-21. század találmánya. Orwellnek elég volt végigtekintenie a középkor történelmén. A felmagasztalt reneszánsz korában családtagokat uszítottak egymás ellen, embereket égettek el a „boszorkányság” vádjával, javaikat elkobozhatták. Hajókban szállították a rabszolgákat az új kontinensre, és kiirtották egy földrész őslakosságát. A működési elv nem változott semmit, csak a technika lett fejlettebb.

„Az inkvizíció az, amikor a szeretet elvét felváltja a félelem és a szolgalelkűség elve.” (FI) Ez történik napjainkban. És mi újra meg újra elfelejtjük, hogy szabad embereknek születtünk!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.