Felejtés


Póda Erzsébet  2021.12.6. 23:23

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

Nincs mit csodálkozni: olyan tempóban élünk, annyi információ bombáz, hogy örülünk, ha épségben eljutunk egyik pontból a másikra.

Jól tudják ezt a mindenkori hatalmasok, eszerint irányítanak bennünket. (Nem, nem összeesküvés elmélet – a mindig éppen aktuális propagandára gondolok!) Hiszen ki emlékszik a két hétre ígért „maszkos rendkívüli állapotra”, a halottak napi temetőlezárásokra, a megmentő egy oltás után a két oltás, majd a harmadik (sokadik) létfontosságára, a szabad választás lehetőségére…? Az elmúlt időszak (is) bizonyította, hogy a hatalmas tömegeket gyerekjáték irányítani. Elég előszedni a (halál)félelem érzését, minek nevében a leglogikátlanabb előírásokat is gondolkodás nélkül betartják a népek. Sőt! Egy idő után önmagukat korlátozzák. Ennyire egyszerű.


A mai társadalmi jelenségek mindegyikében párhuzam vonható George Orwell két legismertebb műve (1984, Állatfarm) történései között. Mintha azt élnénk. Ez persze nem a 20-21. század találmánya. Orwellnek elég volt végigtekintenie a középkor történelmén. A felmagasztalt reneszánsz korában családtagokat uszítottak egymás ellen, embereket égettek el a „boszorkányság” vádjával, javaikat elkobozhatták. Hajókban szállították a rabszolgákat az új kontinensre, és kiirtották egy földrész őslakosságát. A működési elv nem változott semmit, csak a technika lett fejlettebb.

„Az inkvizíció az, amikor a szeretet elvét felváltja a félelem és a szolgalelkűség elve.” (FI) Ez történik napjainkban. És mi újra meg újra elfelejtjük, hogy szabad embereknek születtünk!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.   


Különös jövő

Nagy Csivre Katalin

A világ számomra kezd teljesen felismerhetetlenné válni, illetve lehet, hogy eddig vak voltam. Vadonatúj mintákra épülő új korszak kezdődik.

2021.11.2.   


Esküszegés

Nagy Csivre Katalin

Krisztus előtt kb. 400-ban hangzott el Hippokratész kijelentése: „A beteg java a legfőbb törvény! (Salus aegroti, suprema lex esto!)

2021.10.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.