Hová fajul a világ?


Orbán Viktória  2009.1.31. 15:02

Egy költői kérdés, mely már generációk óta ismétli önmagát. De mostanában talán újra és erősebben villan fel minden ember agyában.

Szinte szánalmas, amikor politikusok arról papolnak, hogy spóroljunk, ne költsünk ész nélkül, mert gondolni kell a jövőre is, hiszen a válság mélypontja még nem jött el. Persze könnyű ezt annak mondani, akinek a zsebe tele van pénzzel, és nem kell napról napra azon aggódva munkába mennie, vajon kirúgják-e aznap vagy nem?

A közembernek, ha befizeti az összes számlát, meg az ilyen-olyan törlesztőrészletet, épp csak arra marad pénze, hogy a hónap végéig éhen ne haljon. Ha egyáltalán marad valamije. A tévé is állandóan ezzel van tele: Spóroljunk! Különböző riportok jelennek meg újra és újra a válság kapcsán. Munkahelyek zárnak be, emberek ezreit bocsátják el, csődbe ment bankok stb. stb. Valamint a válság áldozatait is ismerteti egy-egy pár perces videóbejátszás. De ez a pár perc épp elég ahhoz, hogy felmenjen bennünk a pumpa.

Szegény emberek nem tudják fizetni a kölcsöneiket, mert például a húszmilliós adósságukhoz – amit tudtak volna szépen fizetni –, hozzájött még nyolcmillió! És ha nem tudják fizetni, eladják a fejük fölül a házat... Azt mondják, azok az emberek lesznek az áldozatok, akik nem gondolták át kellőképpen a hitelképességüket és jövőbeni fizetési képességüket. Én erre csak azt tudom mondani, hogy lehet, hogy van ilyen is, de nagyon sok ember van, aki évekkel ezelőtt vett fel hitelt, amikor még biztos állása volt, és hónapra-hónapra ki tudta fizetni a törlesztő részletet, úgy, hogy nem rokkant bele. Válságról pedig, akkor még szó sem volt! Nem hiszem, hogy ez a legfőbb probléma. Miért kell mindig mindent a kis emberre fogni? Talán mi tehetünk arról, hogy válság van? Nem hiszem. De ha nem lenne gazdasági válság, sok ember akkor is bajban lenne Magyarországon, mert a magyar kormány olyan, amilyen. Mégis hova tűnik el az a rengeteg adó, amit befizetünk? A fizetésemnek majdnem fele arra megy el!

Néha olyan felháborító riportok jelennek meg, melyeket nehéz szó nélkül hagyni. A múltkor is épp arról volt szó, hogy a nagy divatházaknak is spórolniuk kell. Természetesen a minőségen nem spórolhatnak, ezért elbocsátották jó pár munkásukat, és kevesebbet költenek reklámokra, marketingre. A riportban elhangzott a mondat, hogy lesz olyan, aki nem tudja majd megfizetni a luxus ruhákat a válság miatt. Na, gondoltam magamban, ez aztán a katasztrófa! Nem tudja megvenni az újabb, több tíz- vagy százezer forintos álomruhát. Csak, hogy elmondjam, valaki még a pár ezer forintos kínait sem tudja megvásárolni.

Aztán a következő: a drágalátos sztárocskákat mutogatják nekünk, ki milyen lakásban, házban lakik, hova utaznak nyaralni, telelni stb. Hát ez vajon kit érdekel ebben a nehéz időben? Miért nem tud az ember csendben örülni annak, amije van? Minek ilyennel hivalkodni. Más megfagy a lakásában, mert nem tudja fizetni a gázszámlát...

A minap pedig azt hallottam a híradóban, hogy Amerikában egyre több ember vásárol pisztolyt vagy valamilyen fegyvert magának, mert félnek, hogy a válság miatt rosszabb lesz a közbiztonság. Az, hogy fegyvert vesznek, bizonyos fokú hatalmat ad nekik és biztonságérzetet – ahogy azt egy amerikai férfi megfogalmazta a híradóban. Ez mégis hova fog vezetni?

A munkahelyemen is, ahelyett, hogy az embereknek adnának egy kis prémiumot, inkább új céges autókat kölcsönöznek, és új bútort vesznek a büfébe. Jól néznek ki az új asztalok és székek, nem erről van szó, de hát ha a „cégnek is spórolni kell” alapon nem tudnak az embereknek egy kis pluszpénzt adni, akkor miért vesznek új székeket és asztalokat? A réginek sem volt semmi baja!

Az emberek feszültebbek, idegesebbek, látástól-vakulásig dolgoznak, mégsem jutnak semmire. Az is milyen szánalmas már, amikor a szülő a saját gyerekétől kéri el a pénzét, mert nem tudja befizetni a számlákat! Mindkét fél számára szörnyű érzés, hiszen a szülőnek megalázó, a gyereknek pedig, amellett, hogy sajnálja a szüleit és kisegíti őket, elkeserítő és bizonytalan jövőképet vetít előre. Biztos vagyok benne, hogy családok esnek szét a válság miatt, és néhányan talán egyszerűbb megoldást választanak, mint az egyik napról a másikra való élést...

Hát, ez a mi huszonegyedik századunk! De reménykedjünk, hiszen a kínai horoszkóp szerint a bivaly éve van idén, amely a gazdagság és a jólét jelképe!

Végül is, a sok rossz után, valami jónak kell történnie, nem igaz?Hozzászólások

Horváth Orsolya, 03. 02. 2009 15:57:32
Kedves Viktória, Egyet is értek meg nem is. Én is a szüleimnél lakom a párommal. Mi is és ők is dolgoznak. Nálunk is előfordult, hogy be kellett segítenem a rezsibe. nem esett jól senkinek. Nagyon kellemetlen szituáció volt. Azóta igyekszem úgy alakítani a dolgot, hogy néha mi is kifizessünk valamit. Hiszen, ha bele gondolok ott élünk, ott használjuk a vizet, a villanyt stb. Bármilyen természetesnek is tűnik ezekért bizony fizetni kell. És ha én használom, akkor nekem. Persze ők mondják, hogy nem kell, de egy egy kisebb számla nem vág földhöz szerencsére. De abban maximálisan egyetértünk, hogy ennek nem kellene így lennie, s azért, hogy így van csak a kormány, s léhűtő miniszterei a felelősek. Üdv. Orsi
Viktória, 06. 02. 2009 22:28:54 válasz
Szia! Tudom, én sem azt mondtam, hogy nem segítek, csak hát 26 évesen már jó lenne külön lakni a szülőktől. Én sem halok be egy-két számlába, csak ilyenkor mindig úgy érzem, hogy még egy lépéssel hátrább kerültem attól, hogy valaha is saját lakásom legyen. :( Tudom, hogy nem ők tehetnek róla, csak hát ki akartam írni magamból, ezt az érzést. Ha belegondolok, hogy anyukám már 19 évesen a saját házában lakot.... Na, mindegy, majd eljön a mi időnk is! :) Szép napot!!Viki
Olga, 06. 02. 2009 23:06:32 Sosincs késő
Kedves Viktória, szerintem nem vagy késésben. Lehet, hogy anyukád átlagon felüli képességekkel rendelkezik mert én kevés olyan lányt ismertem és ismerek pedig nekem már megvan a korom, akinek ilyen korán volt háza.Még családot se.A legtöbb ember úgy a harminc felé tud magának saját lakást venni. Példának okáér én a kis családommal négy évig laktam albérletben, és csak utána lett saját lakásunk.Van egy ismerősöm, akinek nagy családja van, túl van a negyvenen és csak most sikerült saját lakásba költözni. Perszehogy frusztráló érzés. De nem szabad sietni se. Minennek eljön a maga idje. Ne aggódj az idő meghozza a gyümölcsét. Csak spórolj helyesen aztán lassan mindened meglesz. Így szokott lenni általában. A kivételek presze erősítik a szabályt. De nem kell mindenkinek kivételnek lennie:) Sok sikert kívánok! Olga
@


A rovat további cikkei

Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.   


Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.