A misztikus napforduló


Póda Erzsébet  2024.6.20. 22:38

A nyári napforduló éjszakáján bármi megtörténhet és minden kívánság teljesül...

Június legjelentősebb ünnepe a természethez kötődik. Az év legrövidebb éjszakáját üljük meg, amikor is a régi hiedelmek szerint varázslatos dolgokra kerül sor. A nyári napforduló éjjelén bármi megtörténhet és minden kívánság teljesül.


Bolygónk valamennyi kultúrája ismeri ezt a néphagyományt. Világszerte tűzrakást vagy máglyát gyújtanak, melynek misztikus erőt tulajdonítanak. Ez a Nap, vagyis a fény sötétség feletti győzelmének az ünnepe. A tűz a világosság, a megtisztulás, az egészség, a szenvedély, a szerelem és az örök megújulás jelképe. Fényének ereje elűzi az ártó szellemeket. A pogány népeknél a spirituális vezetők hitték, hogy révületben képesek a testüket elhagyva a Tejúton keresztül eljutni a holtak birodalmába, hogy útmutatást és segítséget kérjenek a holtaktról a számukra fontos kérdésekben. A kereszténység térhódításával a Nap fontossága háttérbe szorult, a tűzünnep mégis a néphagyományok közt maradt. Mivel a keresztény filozófiában is helye van a fény és a sötétség küzdelmének, ezért az ünnepet Keresztelő Szent János napjává tették.


A tűz meggyújtásának és átugrásának szertartásos módjai voltak – és vannak ma is. Bizonyos leírások szerint a Csallóközben egy lány háromszor körüljárta és vízzel megszentelte a tűzrevalót, majd egy legény szintén háromszor körbefutotta és égő fáklyával meggyújtotta. A tűz átugrása közben párosító vagy kiházasító dalokat énekeltek. Hála Istennek ezek az ősi szokások újjáéledtek és a mai napig élnek vidékeinken is, így sokan részesei lehetünk ennek a varázslatos ünnepnek.


Nagy Iván néprajzkutató a napfordulóval kapcsolatosan elmondta: – Őseink tudatosították, hogy közösségük valamilyen módon a világmindenség része, tehát összetartoznak egy hatalmasabb erővel. Megfigyelték a természet alakulásait, számon tartották a nyári (és a téli) napfordulót, a váltás momentumát. Ezt ünnepelték meg azzal, hogy összejöttek. A tűzugrás a Csallóközben is szokás volt, fennmaradt az írásokban: Gellében, Udvarnokban, a Duna-menti falvakban. Ilyenkor rigmusokat énekeltek, szerelemvarázslásra került sor. A tűz átugrása egy pillanat, amikor elemelkedünk a földtől, a mindenség felé. Ebben a szokásban benne van a gyógyítás, a tisztítás, a rossz elűzése – egy komplex misztikus néphagyomány számunkra.

Ugróczky István felvételei a Szedres-tanyán készültek

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2024.1.5.    8


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2023.12.19.  2    36


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2023.12.16.   


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2023.12.12.    32


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2023.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2023.11.28.    15


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2023.10.30.    44


A menyasszonyrablás eredete

PR-cikk

Tényleg magyar szokás? A mai modern esküvők elsősorban a szórakozásról szólnak, de mihez is kezdenénk a hagyományok nélkül...,

2023.6.22.   


Farsangi készülődés

Ha február, akkor farsang! Izgalmas, vicces és bohókás, a gyerekek nagyon szeretik, érdemes ezért a teljes hónapot farsangi lázban tölteni!

2023.2.9.   


Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2022.12.23.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2022.12.21.  1    17