Leküzdhető a fogorvosfóbia


  2022.3.15. 17:05

Pszichológusi kanapé a fogorvosnál? Mit tehetünk, ha rettegünk a fogorvosi kezelésektől?

A fogorvostól való félelem ösztönös és természetes reakció, bizonyos mértékig. Azonban ha a félelem elhatalmasodva rettegéssé válik, és a fogorvosi látogatás végsőkig történő halogatásához vezet, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek. A fogorvosfóbia leküzdését segíti a MindentMent fogászati rendelő új, fogászati félelmet feloldó programja.


Egy nemzetközi kutatás szerint a lakosság 36%-a szorong a fogorvosnál, 12%-a pedig extrém mértékű fogorvosi félelemtől szenved. A két leggyakrabban szorongást kiváltó fogászati kezelés a fogfúrás, melytől a felnőttek 30%-a retteg, valamint a helyi érzéstelenítő injekció, melytől 28% fél nagyon.

„Magyarországi adatok nem ismertek, de húszéves tapasztalatunk alapján valóban magas az extrém fogorvosi szorongástól szenvedők száma. A félelem ma a fogászati ellátás igénybevételének legnagyobb akadálya! Minél jobban retteg valaki a fogorvostól, annál jobban halogatja a beavatkozást, egészen odáig, amíg elviselhetetlenné fokozódik a fájdalom. Szeretnénk segíteni az embereknek felszabadulni a félelem nyomása alól” – mondta Aranyi Rita, a MindentMent fogászati rendelő hálózat igazgatója.

Ugyanis a tartósan fennálló fogászati szorongás hatására elmaradó fogászati beavatkozások miatt romlik a fogazat, ami előbb-utóbb íny- és szájüregi megbetegedésekhez, fogvesztéshez vezethet. Romlik a beteg egészsége, életminősége, ami társadalmi hátrányokkal járhat. Veszteségek érhetik kapcsolataiban, nem mer nyíltan kommunikálni, és előfordulhat, hogy a munkában nem jut el olyan pozícióba, amit megérdemelne.

A fogorvosfóbia a fogászati szorongás szélsőséges megnyilvánulása. Olyan, a helyzethez mérten aránytalan, kontrollálhatatlan félelem, ami a szükséges fogászati kezelés elkerülését eredményezi. A fogorvosfóbiában szenvedő páciens nem reagál az észérvekre, nem lehet a hagyományos módon meggyőzni.

A MindentMent fogászat két évtizedes tapasztalataira alapozva egészségügyi pszichológus bevonásával kidolgozott egy fogászati félelem feloldó pszichológiai programot, ami végre a segítség lehetőségét kínálja a páciensek számára. A módszer a 3F nevet kapta, a fogászati félelem feloldása rövidítéseként.

Mivel a szorongás oka egyénileg eltérő, a programba kizárólag egyénileg lehet jelentkezni. A kezelések oldott hangulatú, kellemes találkozások formájában történnek, ahol pszichológus speciálisan kidolgozott kognitív terápiás módszerekkel oldja a páciensek szorongását.

A kezelések a MindentMent fogászat budapesti rendelőjében rendelési időn kívül történnek, így a páciens nem találkozik fogorvossal, nincsenek zavaró hangok és stresszhelyzetek. Az ülések alkalmával a páciens kizárólag a pszichológussal találkozik, nem kerül sor sem fogászati vizsgálatra, sem fogászati kezelésre. Ezeknek akkor jön el az ideje, ha arra a páciens sikeresen felkészült. A tapasztalatok szerint a kóros félelem leküzdéséhez átlagosan 3–5 alkalomra van szükség. Egy találkozó 50 percet vesz igénybe.

„A program végeztével a résztvevő Bátorság oklevelet kap. A kezdeti tapasztalatok nagyon biztatók. A program résztvevői arról számoltak be, hogy a félelem okozta stresszszint kezelhető mértékűre csökkent. És többen már átestek az első önkéntes fogászati szűrővizsgálatukon, ami óriási siker számukra” – számolt be az eredményekről Aranyi Rita.

A programba bárki jelentkezhet a MindentMent fogászat honlapján: https://www.mindentment.hu/fogaszat/felelem-fogorvostolHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.   


Teherbeesés PCOS-szel

PR-cikk

5 dolog, amire érdemes jobban odafigyelned!

2022.5.19.   


Kimerültség ellen

PR-cikk

Kimerültnek érzed magad? A magnézium segíthet!

2022.4.23.