Beszűkülés


Póda Erzsébet  2020.2.14. 14:20

Valószínűleg minden kornak megvolt a maga ökológiája.

Már az egyiptomiak halottaskönyvében is ott szerepelt a számonkérés: az elhunyt életében vajon figyelt-e arra, hogy ne szennyezze a környezetét… És ha tovább kutakodnánk, biztosan találnánk érdekes ókori, középkori, újkori felfogásokat, tanácsokat és megoldásokat is.


Mostanában is gyakran hallunk az élhető városokról, az élhető bolygónkról, a klímabarát megoldásokról. Persze ezek elsősorban a leggyengébb láncszemeknek, az embereknek szólnak, és nem a gigantikus környezetszennyező ipari és egyéb cégeknek, konszerneknek. A zöldpártok igyekeznek olyan témává tenni a kérdéskört, hogy a klímakatasztrófa fenyegető árnya minden nap ott magasodjon fölöttünk. Azt hihetné a mai ember – mivel ezt a magyarázatot kapjuk –, hogy az elődök azok, akik tehetnek a probléma globális nagyságúvá dagadásához. Pedig nagyapáinknak és nagyanyáinknak, és a mai kisembernek vajmi kevés köze volt/van a helyzet kialakulásához.

Igen, ma ész nélkül szemetelünk, de nem azért, mert a felmenőink könnyelműek lettek volna, hanem mert erről szól a fogyasztói társadalom. Nagymamámnak még egy bevásárlótáskája volt, a szomszédnéninek pedig egy fonott kosara. Azzal mentek a boltba, ahol nem műanyagzacskókba rakták a péksüteményt, hanem egyenesen a táskába, kosárba. A tejet visszaváltható üvegben árusították, a mosóport kartondobozban, a szappant pedig „meztelenül”, csicsás csomagolás nélkül. A büfében a szalámit és a majonézes salátát tányérra mérték, és lazán-egyszerűen mellétették a kiflit. Az én ifjúkoromban aztán megindult a műanyag propagandája és ezzel együtt az elterjedése is. Az elmélet az volt, hogy óvjuk-védjük a természetet, ne kelljen annyi fát kivágni… Rossz szemmel néztek mindenkire, akinek műanyagzacskó helyett szalvétába vagy papír-tízóraizacskóba volt csomagolva az elemózsiája. A generációm, sőt a mai húszasok-harmincasok is, még mosható-vasalható pelenkát viseltünk, mégis felnőttünk. Ez talán mosipelus formájában újra visszakerül a használatba (és a környezetvédők örvendeznek, hogy feltalálták a spanyolviaszt). Az eldobható pelenka iszonyatos tömegben halmozódik fel a szeméttárolókban.

Múltkori cikkemben utaltam arra, hogy az öregek „láthatatlanná válnak”, helyettük a kiskorúak, gyerekek a megmondóemberek. Mintha a környezetvédelemhez (is) ők értenének jobban, nekik kéne kioktatniuk az idősebbeket. Az egész annak a korlátozó propagandának a következménye, amely nem engedi meg a mai embernek, hogy vissza-visszatekintsen a múltba, onnan merítsen tudást, követendő értékeket. Hiszen elődeink nemhogy környezetkímélő módon éltek – egyszerűen rá voltak kényszerítve, hogy spóroljanak. Mára viszont az „élj a mának” olyan hatalmas erővel épült be a tömeg köztudatába, hogy rövidlátóvá tett bennünket.

Ha nem akarunk egyre jobban beszűkülni, ideje feljebb emelni a tekintetünket, és tudatosítani, hogy még ha megfoghatatlan is, igenis létezik múlt, jelen és jövő is.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3