Elszaladt a nyár


Puha Andrea  2008.9.13. 13:25

Gyülekeznek a fecskék a villanydrótokon. Reggel vettem észre, mikor a boltból igyekeztem hazafelé.

Felborzolják tollaikat, meg- megrázzák magukat, verdesik szárnyaikat. Készülődnek a nagy útra, hogy átvészeljék a telet, s tavasszal újra visszatérnek hozzánk, mondom magamban, mint még alapiskolás koromban az órákon, ha a tavaszról, őszről tanultunk. Lassan szárnyra kelnek a fecskék, elviszik a szeplőimet és a nyarat is.

Gyorsan eltelt ez a két hónap, szinte elillant, mint a pára a téli levegőben. Ugyanakkor néhány pillanat olyan lassan tűnt tova, szinte, mintha meg akart volna állni az idő. Ha belegondolok, tartalmas nyaram volt. Tanulságos, szívszorító, egyszerre szomorú és vidám.

Lélekben mindenki készülődik ilyenkor. Jön majd valami új, jön az aranysárga levelű ősz. Jön az iskola, a munka, nekem az érettségi, a szalagavató, a ballagás. Ami azt illeti, nem várom, ugyanakkor mégis. Várom, mert szeretném, ha túl lennék rajta, ha tudnám, hogy mi lesz a vége, de jó lenne, ha elodázhatnám. Kicsit olyan ez, mint a karácsony. Az ember várja, izgul, ünneplőbe öltözteti a szívét, aztán meg eljön a nagy nap, s elmúlik. Az elmúlás pedig néha fáj. De ilyen az élet, megy tovább. Jövő ilyenkor én fogom biztatni az izguló végzősöket, mögöttem lesz egy újabb nyár...

Szép nyár volt. Hiányozni fog a zöld fa, ami alatt annyit ücsörögtem csendesen, mélázva, melynek ágai arcom előtt lengedeztek. Hiányozni fog a vakító kék nyári ég, a záporok, a reggel orromba csapó finom nedves föld szaga. Sétálok. A fákon sárgulnak, pirulnak a levelek, de még derekasan tartják magukat. Érzem, ahogy elillan az idő. Gyönyörűen szemlélteti ezt a természet minden mozzanata.

Kár, hogy elmúltál csodás nyár...!Hozzászólások

szkitosz, 21. 09. 2008 20:00:13 Nagyon jó volt megint Bogancs :-)
Az ember csak figyel amikor Pandi egy írását olvassa itt: köszi szépen megint nagyon jó volt... ...röviden ennyi.:-)
@


A rovat további cikkei

Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3