Szeretet-teszt


Dráfi Emese  2021.1.26. 17:57

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

Megcsörren a telefon. – Fiam, a teszt pozitív lett. Most mi lesz? - szólt anya kétségbeesetten. – Te jól vagy? Most várjuk apádét.
– Igen, jól – szól vissza a fiú. – Igaz, még kicsit köhögök. Nincs lázam, nem fájnak az ízületeim. Érzem a szagokat, ízeket. Szerintem ez nem covid.
– Honnan vagy olyan biztos benne? Menj el tesztre! Hidd el, nem fáj! Az majd kideríti. Én is azt hittem, hogy megfázás! És látod? Mégse! Menj el, mert mi van, ha te fertőzöl mindenkit! – szinte könyörögve.
– Anya, nem megyek. Tudod, mit gondolok erről.
– Felelőtlen vagy! Másokra nem gondolsz! A teszt kell! A teszt fontos!
– De anya!
– Felelőtlen vagy!

És megszakadt a vonal.


A fiú leteszi a telefont és nagyot sóhajt. Hiszen odafigyel! Nem megy el tesztre. Nem ment akkor sem, amikor másnak kellett. De betartotta a karantént becsületesen. Nem volt a boltban sem, csak a kutyával ment ki, mikor már senki se volt az utcán. Mióta érezte, hogy beteg lesz, szintén nem ment sehová. Természetesen a szüleihez se. Akkor miért felelőtlen? Csak azért, mert nem megy el?

De hát nem kötelező! És most az egész család fúj rá. Istenem! Miért? Miért kell még ezzel is megküzdenünk? Nem egy esetet hallott mostanában, ahol családi nézeteltérések, veszekedések törtek ki, a covid miatt. Egymásra mutogattak, ki kit fertőzhetett meg. Miért nem vigyázott jobban? Miért ment el oda? Miért nem ment el oda? Mert csak a teszt a megváltó, csak a teszt a fontos. Majd az megmondja! És ha kihagyja, akkor sunyítania, magyarázkodnia kell, mert úgy néznek rá, mint a társadalom olyan tagjára, aki másokat veszélybe sodor ebben a hatalmas, szörnyű járványban.

Embert és szeretetet próbáló idők ezek. Most sok minden megmérettetik. Senkit nem hagy ki. Mindannyiunknak szembe kell nézni, és megküzdeni a nagy ellenséggel, ami kifordította az életünket, aminek hatására nagyon sok embernek bizalmatlanság és félelem költözött a szívébe.

Pedig nem ez a megoldás! Csak egyetlenegy megoldás van! A nehéz időkben is összetartani. Támogatni egymás. Pont most, ebben a nagyon nehéz időszakban van szükségünk a családra, a barátainkra, a gyerekeink, szüleink támogatására, megértésére. Mert a covidteszten kívül mással is tesztelnek minket, mégpedig odafentről. Ez nem más, mint a szeretet-teszt. Vajon ezzel hogyan állunk? Mennyire tudunk ebben az időben is szeretni?

Újra megcsörren a telefon. A fiú felveszi.
– Fiam, ne haragudj rám! Szeretlek. Csak nagyon aggódom. Tudom, hogy nem vagy felelőtlen. Ismerlek.
–Én is szeretlek, anya. Vigyázzatok magatokra, egyetek sok vitamint, ha tudtok, üljetek ki kicsit a napra, aztán, ha vége a karanténnak, azonnal megyek haza.

A fiú leteszi a telefont és letörli kibuggyant könnyeit. Hirtelen eszébe jut egy nagyon egyszerű mondat, amire a jelenlegi helyzetben olyannyira szükségünk van: „Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.9.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.