Szeretet-teszt


Dráfi Emese  2021.1.26. 17:57

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

Megcsörren a telefon. – Fiam, a teszt pozitív lett. Most mi lesz? - szólt anya kétségbeesetten. – Te jól vagy? Most várjuk apádét.
– Igen, jól – szól vissza a fiú. – Igaz, még kicsit köhögök. Nincs lázam, nem fájnak az ízületeim. Érzem a szagokat, ízeket. Szerintem ez nem covid.
– Honnan vagy olyan biztos benne? Menj el tesztre! Hidd el, nem fáj! Az majd kideríti. Én is azt hittem, hogy megfázás! És látod? Mégse! Menj el, mert mi van, ha te fertőzöl mindenkit! – szinte könyörögve.
– Anya, nem megyek. Tudod, mit gondolok erről.
– Felelőtlen vagy! Másokra nem gondolsz! A teszt kell! A teszt fontos!
– De anya!
– Felelőtlen vagy!

És megszakadt a vonal.


A fiú leteszi a telefont és nagyot sóhajt. Hiszen odafigyel! Nem megy el tesztre. Nem ment akkor sem, amikor másnak kellett. De betartotta a karantént becsületesen. Nem volt a boltban sem, csak a kutyával ment ki, mikor már senki se volt az utcán. Mióta érezte, hogy beteg lesz, szintén nem ment sehová. Természetesen a szüleihez se. Akkor miért felelőtlen? Csak azért, mert nem megy el?

De hát nem kötelező! És most az egész család fúj rá. Istenem! Miért? Miért kell még ezzel is megküzdenünk? Nem egy esetet hallott mostanában, ahol családi nézeteltérések, veszekedések törtek ki, a covid miatt. Egymásra mutogattak, ki kit fertőzhetett meg. Miért nem vigyázott jobban? Miért ment el oda? Miért nem ment el oda? Mert csak a teszt a megváltó, csak a teszt a fontos. Majd az megmondja! És ha kihagyja, akkor sunyítania, magyarázkodnia kell, mert úgy néznek rá, mint a társadalom olyan tagjára, aki másokat veszélybe sodor ebben a hatalmas, szörnyű járványban.

Embert és szeretetet próbáló idők ezek. Most sok minden megmérettetik. Senkit nem hagy ki. Mindannyiunknak szembe kell nézni, és megküzdeni a nagy ellenséggel, ami kifordította az életünket, aminek hatására nagyon sok embernek bizalmatlanság és félelem költözött a szívébe.

Pedig nem ez a megoldás! Csak egyetlenegy megoldás van! A nehéz időkben is összetartani. Támogatni egymás. Pont most, ebben a nagyon nehéz időszakban van szükségünk a családra, a barátainkra, a gyerekeink, szüleink támogatására, megértésére. Mert a covidteszten kívül mással is tesztelnek minket, mégpedig odafentről. Ez nem más, mint a szeretet-teszt. Vajon ezzel hogyan állunk? Mennyire tudunk ebben az időben is szeretni?

Újra megcsörren a telefon. A fiú felveszi.
– Fiam, ne haragudj rám! Szeretlek. Csak nagyon aggódom. Tudom, hogy nem vagy felelőtlen. Ismerlek.
–Én is szeretlek, anya. Vigyázzatok magatokra, egyetek sok vitamint, ha tudtok, üljetek ki kicsit a napra, aztán, ha vége a karanténnak, azonnal megyek haza.

A fiú leteszi a telefont és letörli kibuggyant könnyeit. Hirtelen eszébe jut egy nagyon egyszerű mondat, amire a jelenlegi helyzetben olyannyira szükségünk van: „Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.